Rekken is een controversieel onderwerp onder hardlopers en coaches. Hoewel het vaak wordt aanbevolen als onderdeel van een routine, toont onderzoek aan dat de voordelen ervan bij langeafstandslopers wellicht overschat zijn. Deze studie onderzoekt zowel de acute als lange termijn effecten van rekken op prestaties en blessurerisico bij langeafstandslopers.
Acute Effecten van Rekken
Uit het onderzoek blijkt dat rekken, met name statisch rekken van langere duur (langer dan 45 seconden), op korte termijn een verlaging van de krachtproductie kan veroorzaken. Dit heeft een negatief effect op atletische prestaties, omdat het de spierrespons vertraagt en de efficiëntie van de bewegingen vermindert. Dit effect is vooral problematisch voor hardlopers omdat de loopprestatie sterk afhankelijk is van de combinatie van maximale aërobe capaciteit (VO2-max), lactaatdrempel en loopeconomie.
De loopeconomie is essentieel, omdat het bepaalt hoe efficiënt een hardloper zijn energie omzet in beweging. Het blijkt dat statisch rekken, wanneer dit voorafgaand aan de training gebeurt, tijdelijk de loopeconomie vermindert. Dit komt omdat rekken de stretch-verkortingcyclus, die elastische energie opslaat tijdens het hardlopen, kan verstoren.
Lange Termijn Effecten van Rekken
Op de lange termijn lijkt rekken de bewegingsuitslag (range of motion, ROM) te verbeteren, maar de voordelen stoppen daar grotendeels. Hoewel sommige studies suggereren dat stretching minimale hypertrofie (spiergroei) kan veroorzaken, draagt het niet significant bij aan krachttoename of uithoudingsvermogen. De relatie tussen stretching en loopvermogen blijft dus beperkt.
Daarnaast wijst het onderzoek uit dat post-workout stretching geen merkbaar effect heeft op spierpijn (Delayed Onset Muscle Soreness, DOMS). Het idee dat rekken spierkater voorkomt of vermindert, wordt door de huidige literatuur niet ondersteund.
Blessurerisico
Een belangrijk punt is het gebrek aan bewijs dat rekken het blessurerisico bij langeafstandslopers vermindert. Ondanks het feit dat veel hardlopers rekken als een preventieve maatregel zien, tonen meerdere studies aan dat er geen significante invloed is van stretching op de kans op blessures.
Conclusie
De onderzoekers concludeerden dat rekken voor langeafstandslopers weinig tot geen voordeel biedt. Sterker nog, pre-workout statisch rekken kan de loopeconomie en daarmee de prestaties zelfs verminderen. Post-workout stretching biedt ook geen voordelen in termen van het verminderen van spierpijn, en op de lange termijn heeft rekken geen merkbare invloed op prestaties of blessurerisico.
Hardlopers zouden hun tijd en energie beter kunnen besteden aan andere vormen van warming-up of herstel, zoals dynamische bewegingen of mobiliteitsoefeningen die beter aansluiten bij de specifieke eisen van duurtraining.
AfafA – Peter Koopman
Bronnen:
• Baxter, C., Mc Naughton, L. R., Sparks, A., Norton, L., & Bentley, D. (2016). Onderzoek in Sport Medicine,1-15